ECAP

ECAP: European Clothing Action Plan

In heel Europa wordt jaarlijks ruim negen miljoen ton afgedankt textiel gestort en verbrand. De milieu-impact van de productie van nieuw textiel is groot. Zowel de teelt van katoen als de productie van stoffen kost veel water. Ook zijn chemicaliën nodig voor kunstmest, bestrijdingsmiddelen, reinigen, verven en afwerken. Door textiel te recyclen zijn minder nieuwe grondstoffen nodig en worden water, chemicaliën en energiegebruik verminderd. Dat is waar het Europese project ECAP op insteekt. Het project moet leiden tot de reductie van de hoeveelheid kleding die in Europa wordt gestort of verbrand met 90.000 ton per jaar in 2019. Bovendien streeft het project naar een besparing van waterverbruik met 588 miljoen m3 en een vermindering van CO2 emissie met 1.6 miljoen ton.

ECAP

EU samenwerking voor duurzaam en circulair textiel

In ECAP werkt Rijkswaterstaat Leefomgeving samen met de Britse organisatie WRAP, het Danish Fashion Institute, de Nederlands-Engelse organisatie MADE-BY en de London Waste and Recycling Board.
De partijen hebben gekozen voor een integrale aanpak waarbij op alle stappen in de productieketen acties worden ontwikkeld. Dat doen ze samen met de ketenpartijen. Met retailers, modemerken, consumenten, gemeenten, textielinzamelaars en recyclebedrijven streven de partijen ernaar de impact op het milieu te verminderen. ECAP wordt gesteund door het EU-programma LIFE en heeft een omvang van € 3,6 miljoen Euro. Het project duurt tot maart 2019.

ECAP-schema

Op de volgende pagina's staat informatie over ECAP-activiteiten in Nederland, ECAP-activiteiten in de partnerlanden en de mogelijkheden om aan te sluiten.

Nieuws, publicaties en hulpmiddelen

Op de website van ECAP vindt u nieuws over de voortgang en resultaten en publicaties de verschillende pilots en activiteiten. Tevens vindt u daar een nieuwsbrief met informatie over de voortgang van de verschillende deelprojecten.